Uwielbiam jajka w każdej postaci, a faszerowane pieczarkami szczególnie. W ubiegłym roku prezentowałem Wam na Święta Wielkanocne jajka faszerowane tuńczykiem, a w tym roku zrobiłem faszerowane pieczarkami. Oto one: 

Składniki:

  • 12 jajek ugotowanych na twardo
  • 30 dag pieczarek
  • 2 łyżki majonezu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny
  • 2 łyżki masła
  • kostka rosołowa drobiowa
  • 1 cebula
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej

Przygotowanie:

Jajka obrać ze skorupek i ostrożnie przekroić na połówki. Łyżeczką usunąć żółtka, tak aby nie uszkodzić białek. Żółtka przełożyć do głębokiej salaterki i rozdrobnić (można użyć łyżeczki, widelca, zetrzeć na tarce). Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, można wykorzystać również korzonki. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pieczarki, kostkę rosołową, majeranek i paprykę. Wszystko razem dusić ok. 15 minut. Doprawić solą morską i pieprzem. Potrzymać kilka minut na ogniu. Kiedy pieczarki lekko nam przestygną, dodać je do żółtek. Do całości dodajemy majonez. Mieszamy wszystko ze sobą. Doprawiamy pieprzem i solą i ponownie mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy miejsca po żółtkach. Gotowe jajka układamy na półmisku udekorowanym liśćmi sałaty. Jajka możemy na koniec posypać szczypiorkiem.

 

 

Smacznego!