Oczywiście w czerwcu oprócz sezonu na truskawki, leśne czarne jagody i czereśnie, rozpoczyna się sezon na ogórki gruntowe :) Odporny na strachy związane z szalejącą bakterią co to niby przenoszą ogórki, dzisiejszego dnia zakupiłem sobie niewielką ich ilość i poczyniłem pierwsze w tym roku ogórki małosolne :) A tak w ogóle to jutro mija dokładnie 4 lata od dnia kiedy wstąpiłem w związek małżeński :) Jak szybko ten czas leci :)

Składniki:

  • świeże ogórki gruntowe
  • gorąca woda
  • sól
  • łodyga i liść chrzanu
  • koperek razem z kwiatem
  • czosnek w główkach

Przygotowanie:

 
Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy oba końce. Na spód wcześniej umytych słoików kładziemy po liściu chrzanu, kilka pociętych łodyg chrzanu oraz 4 ząbki czosnku, układamy ogórki w słoiku wkładając miedzy nie koperek, zostawiamy u góry trochę miejsca. I na wierzch układamy kwiat koperku. Gorącą wodę mieszamy z solą w proporcji 1 litr wody – 1 łyżka stołowa gruboziarnistej soli. Zalewamy nasze ogórki tak aby woda zakrywała je całe i zamykamy słoiki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 2 – 4 dniach ogórki nadają się do spożycia :)

Smacznego!