Kolejnym przepisem zaczerpniętym z książki Marka Łebkowskiego „Doskonała kuchnia Polski”, są żeberka pieczone. Jadłem różne wersje żeberek pieczonych, ale ta według mnie jest najlepsza. Przede wszystkim mięsko jest bardzo aromatyczne i soczyste no i posmak miodu wymieszanego z ciemnym piwem dopełnia całości. Polecam bardzo gorąco :)

Składniki:

 

  • 250 ml keczupu
  • 250 ml oleju
  • 2 łyżki przyprawy Kucharek
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka kminku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • 200 ml piwa ciemnego (ja użyłem piwo Guissess)
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki z wyjątkiem żeberek, miodu i piwa (czosnek drobno kroimy lub przepuszczamy przez praskę). Żeberka płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki 10 – 20 cm, zanurzamy w marynacie i dokładnie z nią mieszamy. Pojemnik z zamarynowanymi żeberkami zakrywamy folią aluiniową i wstawiamy na 24 godziny do lodówki, co jakiś czas obracając nasze żeberka (w oryginalnym przepisie autor proponuje, aby żeberka trzymać w marynacie 3 dni, dla mnie to stanowczo zbyt długo, więc w mojej wersji siedziały tylko 24 godziny). Żeberka wyjmujemy z marynaty. 200 ml marynaty gotujemy z miodem i piwem, smarujemy nią żeberka i układamy je w naczyniu żaroodpornym, na koniec podlewamy je jeszcze sosem piwno miodowym i przykrywamy naczynie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 20 minut. Ostatnie 20 minut pieczenia odbywa się bez przykrycia. Podajemy z ziemniakami, ogórkami małosolnymi, korniszonami lub marynowanymi papryczkami.
Smacznego!